Ik heb echt het idee dat ik weinig last meer heb van de oorspronkelijke hernia. Als ik lig, kan ik met mijn heupen alle bewegingen doen, zonder dat dit zenuwpijn triggert. De uitstralingspijn die ik nu heb zit ook op een andere plek dan eerder. Zodra ik ga liggen, is de uitstralingspijn ook vrijwel gelijk verdwenen. Geen branderig gevoel meer ook. Door die beweging te maken (handen in de onderrug, naar achter leunen en vervolgens tegelijkertijd naar links leunen), heb ik onder een grote hefboom druk gezet op een gebied dat al flink geïrriteerd was. Hierdoor is de zwelling daar 5 weken geleden flink toegenomen. Door met pijnstilling te gaan oefenen, ben ik als het ware gaan wandelen met een verstuikte enkel. Ik heb in dit beeld teveel en te ver gewandeld in ieder geval.

Mijn plan voor de komende tijd is om mijn onderrug zo min mogelijk belasten door:

  • niet meer ’s ochtends te douchen, maar ’s avonds in bad te gaan.
  • lopen wanneer mogelijk ondersteund met krukken

Daarnaast herstel bevorderen door:

  • zoveel mogelijk dagen in de sauna