’s nacht weinig last. Slaap wel heel onrustig, doordat ik maar kort aan elke kant op mijn buik kan liggen. Wordt wakker en moet me dan omdraaien op mijn andere zij. Bij opstaan neemt pijn langzaam in intensiteit toe. Uitstraling boven de knie, maar in kuit wel doof/vaag gevoel. Gevoel dat ik kramp aan het krijgen ben en moet gaan stretchen.

Vragen voor rugpoli

  • hoe moet mijn dag eruit zien? Nu: 75% liggen op rug met rol in rug, 20% op buik en 5% in beweging.
  • hoe omgaan met pijnstilling? Helemaal wegdrukken, of wel vinger aan de pols?
  • hoeveel beweging is teveel beweging? Feedback pas na halve dag en ijlt dan dagen na.
  • hoe moet ik een tintelende voet interpreteren? Dit krijg ik soms al snel nadat ik ben opgestaan. Ook nadat ik even rond heb geschuifeld in de (grote) tuin voel ik dit.

Goed gevoel bij Henk Tempelman, de McKenzie therapeut. Heb een diepliggende hernia, die goed te behandelen is. De vooruitzichten zijn dus goed. Heb alleen een tweede spuit gekregen en mag nog niet beginnen met oefeningen, omdat hernia/zenuw nog te geïrriteerd is. Rust houden de komende 3 weken dus. Ik mag alle dingen doen, die geen reactie geven in het been/bil.

De corticosteroïden spuit is te vergelijken met het latexen van een muur; de eerste laag is geinig, maar bij de tweede laag wordt je pas enthousiast.

McKenzie zijn niet alleen de oefeningen, het is een algoritme en een toolbox om te komen tot een herstel. Soms is de juiste tool rust.